You are currently viewing Intervju za Original magazin

Intervju za Original magazin

Veliko hvala Original magazin-u na interesovanju za skin-safe modu i na prilici da se PamuKlik modeli predstave u punom svetlu!

Pričale smo o razlozima zbog kojih su PamuKlik haljine veoma važne ženama koje ih nose.

Pričale smo o zabludama, o okruženju u kome kao potrošači imamo sve veći izbor, kako da razumemo na šta treba da obratimo pažnju prilikom izbora odeće, ali i o porukama koje šaljemo proizvođačima svakom kupovinom.

Pričale smo i o hrabrim odlukama, životnim izborima i prednostima malog domaćeg brenda.

U nastavku je intervju za Original magazin u celosti.

skin-safe-fashion

Izvor: Original magazin

Posle mnogo godina provedenih u svetu bankarstva i ekonomije, Jelena Miladinović poslušala je svoju intuiciju. Oprostila se od korporacijske karijere i osnovala PamuKlik, brend ekološke odeće.

Pored proizvodnje skin-safe odevnih predmeta, Jelena kroz svoj brend pokušava da edukuje javnost o razumevanju sertifikata koji se nalaze na etiketama, i značaju upotrebe prirodnih materijala – radi našeg sopstvenog zdravlja i brige o prirodnoj sredini u kojoj živimo.

Nakon studija ekonomije u Milanu i korporacijske karijere, u Beogradu ste započeli svoj biznis – kako je nastala ideja i koliko je bilo teško početi ispočetka s obzirom na to da ste se bavili ekonomijom, a ne modom?

Kombinacija okolnosti dovela je do toga da skin-safe haljine postanu moj posao. Pre toga sam dugo radila u velikim bankarskim sistemima. U Milanu sam studirala ekonomiju i to je grad u kome sam profesionalno rasla. Tamo su bili moji prvi poslovi i tamo sam učila šta uopšte znači posao.

Kada me, posle mnogo godina, posao koji sam radila više nije ispunjavao, očigledno je bilo vreme za nešto novo. Uvek sam birala srcem i verujem da je to dobitna opcija. Pratila sam svoju intuiciju i počela mnogo da učim o modnoj konstrukciji.

Moj deda je bio krojač i, ko zna, možda je taj gen samo čekao svoj trenutak. Možda je to razlog zašto sam u školi obožavala geometriju i zašto sam se kao mala najviše igrala makazama. U jednom trenutku sam udahnula duboko i tako je izgledala ta „odluka preko noći“.

Naravno da odluke dolaze u paketu sa dobrim i lošim stranama. Nije lako početi ispočetka, ali volim izbor koji sam napravila. Ponosna sam što sam postala kreator skin-safe brenda i iskreno verujem u sve što PamuKlik predstavlja.

Mnogo toga možemo da biramo, a kada svesno donosimo odluke – i velike i one male svakodnevne – bolje se osećamo. Kao na primer, ako čitamo etiketu kada kupujemo odeću.

Zbog čega bi trebalo da iščitavamo etikete na odeći i na koji tačno način pojedini materijali mogu štetno uticati na naše zdravlje?

Etiketa nam govori ne samo na koliko stepeni sme da se opere odeća već i koji je njen sastav. Uglavnom znamo šta znači kad je od veštačkih materijala. Vođeni logikom, prirodne materijale povezujemo sa značenjem „zdrav“ jer logično dolaze od prirode.

Ono što je međutim manje poznato je da su i prirodne tkanine često u toku proizvodnje tretirane veoma agresivnim hemijskim supstancama koje su izuzetno štetne po zdravlje ljudi i koje ostaju na vlaknima iako peremo odeću. Znojenje lako rastvara te opasne materije koje zatim bez prepreke prolaze kroz kožu i dospevaju u naš krvotok.

Kao odgovor na potrebe potrošača za tekstilom koji nije opasan po zdravlje, u razvijenim zemljama su nastali sertifikati. Oni označavaju jasne standarde, propisuju stroga testiranja i pravila kojih proizvođači moraju da se pridržavaju kako bi kupcima garantovali transparentnost.

Koji su to standardi i procedure koje ste morali ispuniti kako bi Vaš brend dobio međunarodni sertifikat koji garantuje skin safe pamuk?

Postoje različiti sertifikati u tekstilnoj industriji. Jedan od najznačajnijih u celom svetu je Standard 100 Oeko-Tex®. On garantuje da vlakno ne sadrži nikakav trag hemikalija ni supstanci za koje se zna da su štetne po ljudsko zdravlje. Analize se vrše u svim fazama proizvodnje, uključujući i fazu bojenja i pH vrednosti, i uzimaju u obzir svaki mogući način na koji štetne materije mogu da uđu u organizam. Kriterijumi za testiranje su globalno standardizovani i ažuriraju se najmanje jednom godišnje na osnovu novih naučnih informacija ili zakonskih regulativa.

Svi modeli koji nose etiketu PamuKlik izrađeni su od finog 100% pamuka vrhunskog kvaliteta koji ima sertifikat Standard 100 Oeko-Tex® koji su obezbedili EU proizvođači od kojih ga nabavljam.

Razumevanje sertifikata pomaže nam prilikom donošenja odluke o kupovini. Važno je znati da i veštački materijali mogu biti sertifikovani Standard 100 Oeko-Tex® jer on ne označava da je to prirodni materijal. On garantuje da nije bilo štetnih supstanci tokom procesa proizvodnje. Zbog toga na etiketi, osim sertifikata, čitamo i koji je sastav materijala.

Konkretno za PamuKlik to znači da biram i da su svi komadi od 100% prirodnog materijala i da je on garantovano bezbedan.

Bluza-Stella-PamuKlik
haljina-Divina-Pamuklik
haljina-Coccola-PamuKlik

S obzirom na to da tržištem vladaju pristupačni brendovi masovne proizvodnje, koji su to najveći izazovi koje morate prevladati da biste došli do krajnjih korisnika?

Moderno društvo i ubrzani tempo života naveli su industriju odeće da istražuje i prilagođava se potrebama kupaca. Tako su nastala vlakna koja, na primer, ne moraju da se peglaju. Modni trendovi vrlo brzo prihvataju tehnološke novine i koriste sve vizuelne prednosti sintetičkih materijala. Važno je da odeća dobro izgleda ali se ne vodi uvek računa o negativnim posledicama po zdravlje.

Jeftina odeća sa kratkim rokom trajanja predstavlja ogroman globalni problem zagađenja i otpada, a osim toga direktno šteti i zdravlju svakog potrošača koji te tkanine nosi na svojoj koži.

Kada dobro kupujemo, odeća bi trebalo da traje iz godine u godinu. I to je poenta, zaista. Nije dovoljno samo da od proizvođača zahtevamo transparentnost. Mi kao kupci svakom svojom kupovinom dajemo jasnu poruku proizvođačima šta podržavamo. Odgovornost je i na nama da kupujemo manje i da svesno biramo.

Haljina od prirodnog materijala koja je veoma prijatna za nošenje je ono što ja kao kupac želim za sebe. I nije mi uvek bilo lako da je pronađem. U mnoštvu veoma lepih, dodir i etiketa su često bili razlog zbog kog sam odustajala od kupovine.

Kada govorim o sertifikatima, najčešći komentar je „prvi put čujem za to“ ili „nikad o tome nisam razmišljala a koliko stvarno ima smisla!“

Činjenica da haljinu od pamuka treba ispeglati i da nam je zgužvana kada ustanemo neko vidi kao veliku manu, a s druge strane to je znak raspoznavanja onim ženama koje biraju prirodno. Stvar je izbora. PamuKlik promoviše zdravlje u odevanju i otvoreno govorim o svim pitanjima koja mi stižu.

Naravno da nećemo pobacati sve što imamo u ormaru, ali ćemo pažljivije birati prilikom narednih kupovina. Vremenom, promena će biti velika.

PamuKlik je baziran i na ideji ekološih benefita – na koji način odeća Vašeg brenda doprinosi pozitivnim promenama na tom planu i šta se sve podrazumeva pod etičkim pristupom proizvodnji?

Suština ekološke i održive mode je da nas podstakne da kupujemo manje. Ističe se trajnost, kultura štednje i ulaganja u manje visokokvalitetnih komada. Podstiče se koncept modne kapsule i vanvremenske odeće koju je lako kombinovati kroz više sezona.

PamuKlik kroz promociju ekološke garderobe želi i da edukuje potrošače o postojanju i značaju sertifikata. Potrebno je da znamo kako da prepoznamo skin-safe odeću i da kao zajednica utičemo da sve veći broj proizvođača pređe na ekološke proizvode.

Osim direktnog značaja za zdravlje pojedinca, ekološka odeća je važna jer pomaže smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu i promoviše etički pristup i održive prakse u industriji.

Umesto serijske proizvodnje velikog broja artikala i rasprodaje zaliha na kraju sezone, PamuKlik se opredelio za proizvodnju po pojedinačnoj porudžbini. Prednost malog brenda je da svaka žena može da izabere model a onda u svojoj veličini i boju po želji iz velike palete koju imamo.

U kojoj meri je domaće tržište otvoreno ka brendovima koji zastupaju ovakva načela, i koje su najčešće reakcije Vaših kupaca kada prvi put isprobaju PamuKlik garderobu?

Svest o zdravlju je sve prisutnija kod nas. To najviše možemo da vidimo kada je u pitanju ishrana, a zatim i kozmetika za negu kože. Postoji sve veće interesovanje naših žena da znaju šta znače sertifikati i u industriji odeće kako bi mogle informisano da kupuju.

Prvi utisci naših kupaca su sjajni. Prirodni materijal svakoga oduševi na dodir, tu nema dileme. Ono što je meni još mnogo važnije je kada kupe drugu PamuKlik haljinu. To mi je najveća potvrda vrednosti koju prepoznaju u brendu i koju žele za sebe.

S obzirom na specifičnost materijala, u kojoj meri je moguće proširivati proizvodnju Vašeg brenda i, s tim u vezi, kako ste formirali svoju ciljnu grupu kada ste počinjali biznis?

Kada je reč o pamučnim haljinama, često prva asocijacija budu sportske duks-haljine. Ne pomislimo odmah na haljine za posao ili za neke formalnije prilike. Upravo su te svakodnevne situacije one u kojima provodimo najviše vremena i koje su bile inspiracija za moje skin-safe modele.

PamuKlik je nastao kao prirodan izbor za ženu koja, osim što vodi računa o izgledu, vodi računa i o svom zdravlju. Ona bira zdrav obrok, koristi kvalitetnu prirodnu kozmetiku, pronalazi vreme za fizičku aktivnost i neguje svoje zdrave navike.

PamuKlik modele nosi žena koja provodi sate u radnom okruženju i bira odeću koja je garantovano bezbedna po zdravlje i u kojoj se oseća veoma komformo. Ne kupuje impulsivno, voli koncept modne kapsule i zbog toga traži kvalitet. PamuKlik haljina joj se odlično uklapa za mnoge prilike. U njoj posle posla može opušteno da izađe sa drugaricama, a može da je nosi i na proslavi godišnjice mature. Uz par aksesoara vrlo je lako različito stilizuje.

Pamuk koji koristim u proizvodnji je veoma zahvalan za održavanje i dugotrajan. Najviše koristim jednobojni puplin, za letnje varijante i print, a za jesenje modele lagani somot. Mogućnosti za proširenje proizvodnje su mnogobrojne jer je pamuk zgodan za dizajn i ima ga u različitim debljinama.

Za kraj, ko je Vaša inspiracija u pogledu estetike PamuKlik komada i kako vidite svoj brend u narednih nekoliko godina?

Stil mojih modela je vanvremenski i diskretan, minimalistički i klasičan, baziran na vrhunskom kvalitetu materijala i pažljivoj izradi. Upravo zbog toga je lako uklopiti PamuKlik u sve prilike. Krojevi su svedeni, prate žensku figuru a nabori daju mogućnost da pokrijemo delove koje ne žalimo da istaknemo.

Sloganom „skin-safe fashion“ PamuKlik jasno ističe svoje ekološko opredeljenje i značaj sertifikata u modi. Pored zdravlja, okosnice su funkcionalnost i prefinjenost. Dovoljno udobno i lako za nošenje, ali i dovoljno šik da tokom dana budemo naročito lepe sebi. To je onaj komad koji je bez mnogo razmišljanja omiljen u ormaru.

Razgovarala: L. Pap / Original magazin
Foto: PamuKlik

Intervju je objavljen na online platformi Original magazina – link

Svideo ti se tekst? Podeli sa prijateljima!

Facebook
Pinterest
Twitter
LinkedIn
WhatsApp