You are currently viewing Šta znači skin-safe pamuk?

Šta znači skin-safe pamuk?

Skin-safe pamuk doslovno znači pamuk bezbedan za kožu.

Zar nije svaki pamuk bezbedan za kožu?

Ako si do sada mislila da je svaki pamuk zdrav izbor u odevanju jer je prirodan materijal, pročitaj u nastavku činjenice koje će te verovatno iznenaditi.

Pamuk je danas najšire korišćena tkanina od prirodnih vlakana u proizvodnji odeće. Poznato je da je čovek prerađuje još od praistorije. Ipak, masovna proizvodnja i sve zahtevnije želje potrošača naveli su modnu industriju da počne da koristi veoma agresivne hemikalije u proizvodnji svih vrsta materijala, pa čak i u proizvodnji pamuka.

Te štetne supstance ostaju na vlaknima uprkos pranju odeće i, dok je nosimo, u direktnom su kontaktu sa našom kožom. Znojenje veoma lako rastvara ove materije koje zatim neometano prolaze kroz kožu i dospevaju u cirkulaciju.

Dakle, sama činjenica da je na etiketi sastav 100% pamuk NE podrazumeva da je odeća bezbedna po naše zdravlje.

Po čemu se sertifikovani pamuk razlikuje od konvencionalnog?

Sertifikat je nastao kao odgovor na potražnju potrošača za tekstilom koji ne predstavlja rizik. Sertifikovani pamuk proizveden je u skladu sa najstrožim ekološkim i socijalnim standardima.

Standard 100 Oeko-Tex® je jedan od najznačajnijih sertifikata u tekstilnoj industriji u svetu. Proizvodi sertifikovani ovom oznakom garantovano ne sadrže toksične ili alergijske supstance i izrađeni su u skladu sa principima ekološke održivosti. Kako bi proizvođač bio OEKO-TEX sertifikovan, mora da ispoštuje stroge procedure i da se pridržava pravila u svim fazama proizvodnje – od sirovina do finalnog proizvoda, kao i u svim procesima između.

Skin-safe pamuk, odnosno sertifikovani pamuk, mora proći rigorozna testiranja o prisustvu štetnih supstanci i mora biti proizveden bez upotrebe hemijskih pesticida, herbicida ili drugih toksičnih supstanci. Drugim rečima, ovaj pamuk je bezbedan i za naše zdravlje i za životnu sredinu.

pamuklik-etiketa-pamuk

Ponosno ističemo da su svi PamuKlik modeli isključivo od sertifikovanog skin-safe pamuka. To znači garantovano bezbedani po zdravlje. Bilo da su ženske haljine, haljinice za devojčice ili matchy kombinacije za mame i ćerke.

Standard 100 Oeko-Tex® nije oznaka samo za pamuk

Obrati pažnju na ovo. Kada vidiš ovu oznaku, to NE ZNAČI da je pamuk.

Sama činjenica da je materijal sertifikovan Standard 100 Oeko-Tex® ne podrazumeva da je to prirodni materijal. I sintetičke tkanine mogu biti sertifikovane ako ispunjavaju standard.

Ovaj sertifikat garantuje da u toku celog procesa proizvodnje nema supstanci štetnih po zdravlje ljudi. To se može odnositi i na prirodne materijale, ali i na poliester i na mešavine.

Pored oznake sertifikata, na etiketi je uvek naveden i sastav materijala.

Dakle, dve nezavisne činjenice ovde biramo istovremeno za sve PamuKlik modele:
• 100% pamuk vrhunskog kvaliteta
• sertifikovan Standard 100 Oeko-Tex®
Spoj ova dva nam daje garantovano bezbedan i zdrav komad odeće.

ženske-haljine-od-prirodnih-materijala

Brojne su prednosti skin-safe pamuka za kožu i naše zdravlje

Kada razmišljamo o haljinama i odeći uopšte, možda ne pomislimo prvo na njihovu proizvodnju i sastav materijala.

Kada nosiš odevni predmet napravljen od sertifikovanog pamuka sa oznakom Standard 100 Oeko-Tex®, to ima mnoge benefite za tvoju koža. Haljine od sertifikovanog pamuka su zaista prirodne što omogućava koži da diše. Ovo je važno, jer znamo da sintetički materijali i konvencionalni pamuk mogu dovesti do pojačanog znojenja i iritacija. Osim neprijatnosti, kroz kožu u takvom stanju još lakše prolaze otrovi iz tkanine i dospevaku do krvotoka.

Sertifikovani pamuk sa oznakom Standard 100 Oeko-Tex® je hipoalergijski što smanjuje iritacije i osipe na koži. Osim toga, ovaj pamuk ima antibakterijsko dejstvo, što ga čini naročito pogodnim za osobe sa osetljivom kožom.

Skin*safe pamuk je i mekši na dodir i prijatniji na koži u odnosu na konvencionalni pamuk.

Zašto još volimo skin-safe pamuk

Biranje zdravog i ekološki proizvedenog materijala, osim brojnih dobrobiti za našu kožu, pozitivno utiče i na životnu sredinu. Kupovinom proizvoda od sertifikovanog pamuka, smanjujemo rizik od zdravstvenih problema povezanih sa upotrebom pesticida i drugih opasnih hemikalija. Takođe, pomažemo u očuvanju prirode.

Sertifikovani pamuk sa oznakom Standard 100 Oeko-Tex® je veoma popularan među potrošačima koji su svesni štetnog uticaja konvencionalne proizvodnje i na našu planetu. Nikad nije bilo važnije da razmislimo o tome od čega je naša garderoba napravljena i kako se proizvodi.

Utisci žena koje biraju PamuKlik govore nam da su, osim što vole naše haljine, otkrile važnost čitanja etikete i značaj skin-safe pamuka. Sada i kada kupuju haljine za posao ili im treba haljina za posebnu priliku, prvo gledaju sastav materijala i sertifikat.

sertifikovani-skin-safe-pamuk-haljine

Udobnost se oseća na koži

Zdravlje je jedan od glavnih razloga zbog kojih ljudi biraju sertifikovani pamuk sa oznakom Standard 100 Oeko-Tex®, ali nije jedini. Ovaj pamuk je mekan i prijatan na dodir, što znači prijatan osećaj na koži tokom nošenja.

Ako veći deo dana provodiš na poslu u PamuKlik haljini, onda već znaš kolika je to prednost.

Haljine od skin-safe pamuka su prirodne, lagane i mekane. To čini da se osećamo lagodno i veoma prijatno u njima i izgledamo sjajno!

U zavisnosti od sezone, PamuKlik modeli mogu biti od puplina (neelastični pamuk tzv. košuljar) ili od laganog somota. Na raspolaganju ti je velika paleta boja, a modele potraži izborom iz menija na vrhu ove strane.