Da li čitaš etiketu kada kupuješ odeću?

Da li čitaš etiketu kada kupuješ odeću?

Kada čitaš etiketu, možeš da vidiš ne samo na koliko stepeni sme da se opere taj komad odeće već i koji je njegov sastav.

Zašto je to uopšte važno?

Kada govorimo o zdravim navikama, uglavnom prvo pomislimo na izbor hrane. Pričamo o aditivima, konzervansima, pesticidima i herbicidima koje hrana sadrži.

Druga pomisao nam najčešće bude izbor preparata za negu kože u kojima nema supstanci koje mogu da štete zdravlju.

Mnoge supstance koje su štetne za zdravlje (bilo da su to alergeni, kancerogeni, iritansi..) mogu se naći i u tkaninama. I to veoma često.

Izbor tkanina koje dolaze u direktan kontakt sa tvojom kožom (najvećim organom ljudskog tela) podjednako je važan. Za veštačke tkanine je očigledno, ali je manje poznato da štetnih supstanci ima i u pamuku.

Znoj i trenje čine kožu naših devojčica osetljivom i ranjivom na sve štetne materije koje tekstil može sadržati. Znojenje veoma lako rastvara ove materije koje zatim neometano prolaze kroz kožu, i dospevaju u cirkulaciju. Oštećena, obolela koža je poroznija, samim tim i osetljivija na njihovo prisustvo. Taj tanak prostor između kože i tkanine određuje u kakvom će stanju biti koža i kako će se osećati.

Kako da znamo šta kupujemo?

Standard 100 Oeko-Tek® je jedna od najpoznatijih svetskih oznaka za tekstil koja kupcima daje garanciju da garderoba nije opasna po zdravlje.

Nastao je kao odgovor na potražnju za tekstilom koji ne predstavlja rizik po zdravlje. Zalaže se za poverenje kupaca i visoku sigurnost proizvoda. Pored toga, uči nas i zašto je vredno prilikom kupovine obratiti na to pažnju.

Za dobijanje Oeko-Tex® sertifikata, tekstil u svim fazama proizvodnje ne sme sadržati nijednu od 100 supstanci za koje se zna da štetno deluju na zdravlje ljudi.

Kada čitaš etiketu i vidiš oznaku Standard 100 OEKO-TEX ® znaš da je tkanina prošla kroz testiranje u svim fazama proizvodnje.

To je osnovni razlog zašto insistiramo da pamuk za PamuKlik haljine ima Oeko-Tek® Standard 100 sertifikat. Tako smo sigurni da je testiran na alergije i 100% bezbedan za kožu. Pouzdano znamo da ne sadrži supstance koje dokazano štete zdravlju a mogu biti prisutne u tkaninama.

Kupovinom naših haljina možeš biti potpuno bezbrižna, a tvoja devojčica bezbedna i opuštena.

Neka ti čitanje etikete bude važan element prilikom donošenja odluke o kupovini.