You are currently viewing Da li čitaš etiketu kada kupuješ odeću?

Da li čitaš etiketu kada kupuješ odeću?

Etiketa na odeći govori nam ne samo na koliko stepeni sme da se opere taj komad već i koji je njegov sastav.

Zašto je uopšte etiketa na odeći važna?

Kada je reč o zdravim navikama, uglavnom prvo pomislimo na izbor hrane. Pričamo o aditivima, konzervansima, pesticidima i herbicidima koje hrana sadrži.

Druga pomisao nam najčešće bude izbor preparata za negu kože u kojima nema supstanci koje mogu da štete zdravlju.

Mnoge supstance koje su štetne za zdravlje (bilo da su to alergeni, kancerogeni, iritansi..) mogu se naći i u tkaninama. I to veoma često.

Izbor tkanina koje dolaze u direktan kontakt sa tvojom kožom (najvećim organom ljudskog tela) podjednako je važan. Za veštačke tkanine je očigledno, ali je manje poznato da štetnih supstanci ima i u pamuku.

Zašto treba da nosimo haljine od prirodnih materijala?

Znoj i trenje čine našu kožu osetljivom i ranjivom na sve štetne materije koje tekstil može sadržati. Znojenje veoma lako rastvara ove materije koje zatim neometano prolaze kroz kožu, i dospevaju u cirkulaciju. Oštećena, obolela koža je poroznija, samim tim i osetljivija na njihovo prisustvo. Taj tanak prostor između kože i tkanine određuje u kakvom će stanju biti koža i kako će se osećati.

Kako da znamo šta kupujemo?

Standard 100 Oeko-Tex® je jedna od najpoznatijih svetskih oznaka za tekstil koja kupcima daje garanciju da garderoba nije opasna po zdravlje.

Nastao je kao odgovor na potražnju za tekstilom koji ne predstavlja rizik po zdravlje. Zalaže se za poverenje kupaca i visoku sigurnost proizvoda. Pored toga, uči nas i zašto je vredno prilikom kupovine obratiti na to pažnju.

Za dobijanje Oeko-Tex® sertifikata, tekstil u svim fazama proizvodnje ne sme sadržati nijednu od 100 supstanci za koje se zna da štetno deluju na zdravlje ljudi.

Kada čitaš etiketu na odeći i vidiš oznaku Standard 100 Oeko-Tex® znaš da je tkanina prošla kroz strogo testiranje u svim fazama proizvodnje.

To je osnovni razlog zašto insistiramo da pamuk za PamuKlik haljine ima Oeko-Tex® Standard 100 sertifikat. Tako smo sigurni da je testiran na alergije i 100% bezbedan za kožu. Pouzdano znamo da ne sadrži supstance koje dokazano štete zdravlju a mogu biti prisutne u tkaninama.

PamuKlik haljine od čistog pamuka

Ponosno i često ističemo da su svi komadi iz naših kolekcija potpuno skin-safe. To znači da su isključivo od 100% pamuka vrhunskog i garantovanog kvaliteta.

Odabrali smo ovaj pamuk jer su haljine od prirodnih materijala najbolji i zdrav izbor za našu kožu. Možeš biti sigurna da ti je koža bezbedna u dodiru sa sertifikovanim pamukom.

To je tkanina koju potpuno bezbrižno biramo i kada kupujemo haljinice za devojčice. Osetljiva i nežna koža naših devojčica će biti sasvim mirna u dodiru sa ovim finim materijalom. On je garantovano bezbedan u svim bojama iz palete koju koristimo za PamuKlik modele. Sertifikat potvrđuje da ni u fazi bojenja nema štetnih supstanci po ljudsko zdravlje.

To je naročito važno kod dece jer je njihova mlada koža mnogo osetljivija od naše. Osim toga, one su mnogo aktivnije, stalno u pokretu i lako se znoje. Kada se zajapure od trčanja, bar smo mirne da znamo da im je u dodiru sa kožom prirodna tkanina.

Sve se više budi svest o proizvodima koje koristimo

Shvatimo koliko su opasni proizvodi koje koristimo tek kada oni vidljivo naruše naše zdravlje. Savremeno društvo je postalo veoma nemarno prema sebi. U poslednje vreme je, srećom, sve više osvešćenih potrošača koji od proizvođača zahtevaju zdrave alternative.

Dobra je vest da ima lekara, iako još uvek u manjini, koji znaju koliko sve naše navike utiču na zdravlje. Holističkim pristupom pomažu nam da rešimo nastale probleme i osvestimo kako da zdravo biramo proizvode iz našeg svakodnevnog okruženja.

Zbog toga je važno da čitamo etiketu na odeći kada kupujemo. Komad po komad, postepeno ćemo osvešćeno i promišljeno menjati garderobu. Nežan i prijatan osećaj na koži je nezamenljiv. Vrlo brzo ćeš lako prepoznavati očiglednu razliku, a onda više nećeš želeti da tolerišeš veštačke materijale.

Neka ti čitanje etikete na odeći bude važan element prilikom donošenja odluke o kupovini.

Etiketa na PamuKlik odeći

Kupovinom naših haljina možeš biti potpuno bezbrižna, a tvoja devojčica bezbedna i opuštena.

Svi modeli koji nose etiketu PamuKlik su od 100% najfinijeg pamuka koji je prošao detaljne stroge kontrole u celom procesu proizvodnje, uključujući i fazu bojenja, i ponosno nosi međunarodni sertifikat Standard 100 Oeko-Tex. To je i naznačeno na svakoj PamuKlik etiketi.

Izaberi PamuKlik model u svojoj omiljenoj boji i javi nam utiske!