Misliš da su sve boje odavno izmišljene?

Misliš da su sve boje odavno izmišljene?

Tako se čini, ali ispostavilo se da nisu…

Otkrivena je nova nijansa plave, i to sasvim slučajno, i nazvana je Bluetiful!

Hemičari sa američkog univerziteta Oregon su radili na eksperimentu za dobijanje materijala za električne uređaje i uzorak koji su stavili u peć dobio je neobičnu plavu boju – vrlo živu nijansu ultramarina. Po njihovim rečima „sjajan, veoma intenzivan bluz“.

Lepota ove boje je još veća zbog činjenice da je netoksična što je čini sigurnijom za upotrebu.

U Engleskoj i Americi je održan konkurs za izbor naziva za ovu nijansu i tako je postala Bluetiful. Bojice Crayola su je zatim promovisale i uvrstile u svoju paletu.

Kako kažu, plava je boja koja ima duboko kulturno obeležje, ali je gotovo nemoguće naći je u prirodi. Plavo koje obiluje u prirodi – leptir, mornarska buba, čak i plave oči – prema naučnicima, nisu prirodno plave, već su odrazi svetlosti i utisak plave boje.

Plava je povezana sa otvorenim prostorom, slobodom, intuicijom, maštom, inspiracijom… Plava predstavlja i dubinu, poverenje, iskrenost, mudrost, stabilnost, veru… Ova nijansa plave ima takav intenzitet boje koji stvara dobro raspoloženje, odaje energiju i pozitivnost.

Za PamuKlik haljine koristimo dve plave boje. Ova na slici je tamnija, u našoj paleti je zovemo „teget“ – na suncu sija Bluetiful i zaista deluje tako čarobno!

Dostupna je za sve modele iz kolekcija Ritam Srca FW2021/2 i, naravno, 100% je bezbedna za kožu.

Isprobaj kako izgleda na svakom modelu tako što ćeš kliknuti na kvadratić u boji, a možeš i da klikćeš po delovima haljine ako želiš da kombinuješ raspoložive boje.

Veličine su i za odrasle i za devojčice ❤️